top of page

ANIMA ANIMUS

Fire norske tegnere, Sunderø Art Gallery

Tekst av CAS - Contemporary Art Stavanger

Snøfrid Hunsbedt Eiene (Stavanger, f.1942) er både kjent for sine nonfigurative malerier og trykk og sine hyperrealistiske tegninger. Eiene er utdannet ved Kunstskolen i Rogaland og Vestlandets kunstakademi. Hun har stilt ut på en rekke gruppe og soloutstillinger, har mottatt en rekke stipend og er innkjøpt av Norsk Kulturråd, Stavanger kunstmuseum, Haugesund Billedgalleri m.fl.

I denne utstillingen viser Eiene tegninger av hus og av roser. Helt uten sentimentalitet eller nostalgi, formidler kunstneren oss portretter av tid; Husenes tomme vinduer speiler landskapet utenfor som om tiden er frosset. Men papirflaten er ikke helt fylt. Det er som om minnet om disse husene og de som bodde begynner å bli vagt, viskes ut.

I de vakre rosebildene er blomstene dels i knopp, dels fullt utsprunget. Vi ser, og forstår, at dette øyeblikket av blomstring snart vil være over. Rosen vil visne, så vil den kanskje igjen skyte knopp og folde seg ut.

Eiene bruker fotografi som forelegg for sine tegninger. Via dem bygger hun tegningenes særegne perspektiv. Kameraets vinkel og billedutsnittet skaper underlige proporsjoner: Rosenes folder kommer tett på, blir forstørret inntil det abstrakte. Hva skjuler disse foldene? Husenes linjer blir en anelse forskjøvet, for kameralinsen justerer ikke fordreiningen av perspektivet slik det menneskelige blikket gjør.

Eienes vidunderlige tegninger er en slags doble portretter: De viser nuets fortryllelse og tidens forfall. Så handler det kanskje om et ønske om å holde tiden fast? For i framkallingen av minnene kommer noe annet til syne – vår egen sårbarhet i møte med livets forgjengelighet.

Jeg er et avsnitt. Klikk her for å legge til din egen tekst og redigere meg. Det er lett.

bottom of page